به گزارش میمتالز، ناظران بازار به CNBC گفتند قیمت کامودیتیهایی مانند نفت خام و سنگ آهن در سال جاری کاهش یافته است و این امر نشان دهنده تداوم شکست اقتصادی در سراسر جهان و خطرات احتمالی رکود است.
کامودیتیهای جهانی طی ۱۲ ماه گذشته بیش از ۲۵ درصد افت داشته اند که توسط شاخص S&P GSCI Commodities منعکس شده است؛ شاخصی که عملکرد گستردهتر بازارهای کامودیتی مختلف را میسنجد.
از میان سبدهای مختلف کامودیتی ها، فلزات صنعتی در آن دوره (تا ۳۰ ژوئن) ۳.۷۹ درصد کاهش داشته اند، در حالی که کالاهای انرژی محور مانند نفت و گاز ۲۳ درصد کاهش داشته اند. برعکس، کالاهای کشاورزی مانند غلات، گندم و شکر تقریباً ۱۱ درصد رشد داشته اند.
اما تحلیلگران میگویند کاهش کلی شاخص، احتمالاً نشانه کندی اقتصاد جهانی و رکود قریب الوقوع است؛ زیرا بازگشت کووید-۱۹ چین، شتاب رشد اقتصادی را گرفت.
رید آی آنسون، تحلیلگر ارشد بخش کامودیتی Kpler از طریق ایمیل گفت: "سنگ آهن و مس فشارسنجهای خوبی برای بخشهای چرخهای اقتصاد جهانی، از جمله ساخت و ساز و تولید هستند که در حال حاضر در بسیاری از نقاط در رکود به سر میبرند. "
آی آنسون افزود: «اعتقاد من این است که این امر منجر به کاهش گستردهتر فعالیتهای اقتصادی، بهویژه در غرب خواهد شد».
او پیش بینی میکند که ایالات متحده احتمالاً در سه ماهه چهارم سال جاری یا سه ماهه اول سال ۲۰۲۴، شاهد کاهش تولید ناخالص داخلی خواهد بود و اروپا نیز طی سه تا شش ماه از این روند پیروی خواهد کرد.
آی آنسون ادامه داد: «شکست اقتصاد چین در برآورده کردن انتظارات بازار، بزرگترین دلیلی است که بازارهای کالایی در تلاش برای یافتن قیمتهای پایینتر هستند.»
چین دادههای اقتصادی زیادی را منتشر کرده است که ضعیفتر از انتظارات بازار بوده است و به بازگشایی متزلزل کووید پس از سالها قرنطینه شدید اشاره میکند. تحلیلگران بانک آمریکا تایید میکنند که بازگشت چین ضعیفتر از حد انتظار بوده است.
متی ژائو، رئیس بخش تحقیقات مواد اولیه و نفت و گاز آسیا و اقیانوسیه این بانک گفت: سرمایهگذاری بهویژه در املاک، ۷ درصد نسبت به سال قبل کاهش یافته است. کاهش بازار ملک اغلب با کاهش تقاضا برای مصالح ساختمانی مانند فولاد، آلومینیوم، مس و نیکل همراه است.
به گفته بانکهای وال استریت، پیش بینی میشود رکود بخش املاک و مستغلات چین برای سالها ادامه داشته باشد. به گفته آی آنسون، دولت چین به نظر نمیرسد که یک بسته محرک مالی قابل توجه را دنبال کند. حتی اگر این کار را انجام دهد، "برای تحت تاثیر قرار دادن بازارها در این مرحله، ابعاد آن باید واقعا بزرگ باشد. "
در حالی که قیمت کالاهای بی دوام یا مصرفی در حال افزایش است، زیرا ال نینو چشم انداز تولید محصول را سرکوب کرده، انرژی و فلزات صنعتی بسیار پایینتر معامله میشوند.
تحلیلگران موافق هستند، سنگ آهن و نفت از جمله بزرگترین زیاندههای ریزش کامودیتیها هستند. Kpler به چشمانداز ضعیف مس نیز اشاره کرده است که به دلیل استفادههای مختلف از جمله تجهیزات الکتریکی و ماشینآلات صنعتی، به عنوان یک نماینده در سنجش نبض اقتصادی عمل میکند.
قیمت نفت به میزان قابل توجهی کاهش یافته است و شاخص جهانی برنت نسبت به مدت مشابه سال قبل ۳۴.۷۶ درصد کاهش یافته است، حتی با توجه به کاهش تولید اوپک.
ژائو گفت: مصرف ضعیف انرژی در اروپا، تا حدی به دلیل زمستان گرم، منجر به افزایش ذخیره گاز به سطوح بالای پنج سال گذشته در اتحادیه اروپا شده و قیمتها را پایین آورده است. علاوه بر این، بزرگترین واردکننده نفت جهان، چین، به جای نفت تولید زغال سنگ را در بحبوحه بحران برق افزایش داده است.
به گفته ژائو، در صورت وقوع یک رویداد هوای شدید سرد، قیمت انرژی ممکن است در نیمه دوم سال بهبود یابد.
بر اساس گزارش BofA، میانگین سالانه قیمت فولاد و سنگ آهن به دلیل تقاضای کند ساخت و ساز نسبت به سال قبل ۱۶ درصد کاهش یافته است. تقاضای ضعیف ساخت و ساز در سایر مصالح ساختمانی مانند سیمان نیز منعکس میشود که سطح موجودی آنها به ۷۵ درصد رسیده است.
سنگ آهن در درجه اول برای ساخت فولاد، یک ماده مهم در پروژههای ساختمانی و مهندسی استفاده میشود.
جیم ویدرهولد، مدیر کامودیتیها و داراییهای واقعی در شاخصهای S&P Dow Jones Indices میگوید: «کالاهایی مانند فلزات صنعتی تمایل دارند جلوتر از شاخصهای پیشرو اقتصادی مانند PMI حرکت کنند و از نظر تاریخی به نشان دادن احتمال وقوع رکود کمک کردهاند. او افزود که با وقوع یک رکود، نفت به شدت کاهش مییابد.»
او افزود: «به طور کلی، بسیاری از کامودیتهای اصلی طی چند ماه گذشته با کاهش تقاضای شرکتها و مصرفکنندگان پیش از رکود اقتصادی بالقوه، سقوط کردند.»
ویدرهولد ادامه داد: کامودیتیها نیز تمایل دارند همزمان با تغییرات تورم حرکت کنند، و اگر تورم به کاهش خود ادامه دهد، بازارهای کالایی در کوتاه مدت شاهد کاهش بیشتری خواهند بود.
طبق پیش بینی صندوق بین المللی پول، تورم کل جهان از ۸.۷ درصد در سال ۲۰۲۲، به ۷ درصد در سال ۲۰۲۳ کاهش مییابد.
آی آنسون گفت: "با توجه به اینکه قیمت کامودیتیها یک شاخص اولیه است، میتوانم بگویم که قیمتها احتمالاً تا سال آینده برای یافتن نرخهای پایینتر در کشمکش زیادی خواهند بود. "
منبع: نبض بورس